Exchange Server 2010







Rugalmas és megbízható

Napjainkban a vállalatokra állandó nyomás hárul, hogy IT-infrastruktúrájukat a folyamatosan változó üzleti körülményeknek megfelelően optimalizálják. Ez fokozott agilitást igényel, ezért olyan megoldásokba érdemes invesztálni, amelyek megfelelő választási lehetőséget biztosítanak Önnek és a szervezetnek. Az Exchange Server 2010 biztosítja a szükséges rugalmasságot a rendszer egyedi igényeknek megfelelő üzembe helyezéséhez, és minden eddiginél egyszerűbb módszert kínál arra, hogy az e-mailek folyamatosan a felhasználók rendelkezésére álljanak.
Az Exchange bevezetésekor az Exchange Server 2010 helyszíni üzembe helyezése, a Microsoft által üzemeltetett Exchange Online szolgáltatás vagy e két lehetőség harmonikus kombinációja közül választhat. A Microsoft integrált szoftverek és szolgáltatások iránti elkötelezettsége azt jelenti, hogy vállalata az Ön által megválasztott ütemterv szerint élhet az említett lehetőségek kínálta rugalmassággal és teljesítménnyel anélkül, hogy ez bármilyen módon hatással lenne a felhasználók munkájára.
Az Exchange Server már korábban is bármely más megoldásnál szerteágazóbb lehetőségeket kínált a tárolóhardverek tekintetében – a hagyományos tárolóhálózatoktól (SAN) kezdve egészen a költségkímélő, asztali kategóriájú közvetlen adattárolókig (DAS) –, és ez a jövőben is folytatódik. A legújabb kiadásban az Exchange postaláda-adatbázisának továbbfejlesztése révén akár 50%-os csökkenés is jelentkezhet az Exchange Server 2007 verzióhoz képest a másodpercenkénti lemezműveletek számában (IOPS), és a rendszer adatsérülésekkel szembeni ellenálló-képessége is javult.

 

Elérhetőség tetszőleges helyről

A vállalat sikere erősen függ attól, hogy az IT által megvalósított műszaki megoldásokkal sikerül-e javítani a felhasználók hatékonyságát és eredményességét. Az Exchange Server 2010 segítségével a felhasználók eredményesebben dolgozhatnak, mert az ipari szabványt jelentő protokollokon keresztül gyakorlatilag bármely platformról, webböngészőből és eszközről szabadon és biztonságosan hozzáférhetnek üzeneteikhez – legyen szó e-mailekről, hangposta-üzenetekről, azonnali üzenetekről vagy egyébről. A felhasználók munkaidejük jelentős részét postafiókjuk kezelésével töltik. Az Exchange számos szervezetnél már hosszú ideje az univerzális postaláda alapkövét jelenti.
Az Exchange legújabb kiadásában bemutatkozó fejlesztések segítségével a felhasználók egyetlen pontból hozzáférhetnek valamennyi kommunikációs formához, és könnyebben együttműködhetnek munkatársaikkal és a cég üzleti partnereivel. A naponta beérkező és elküldött információk egyre növekvő mennyisége túlterhelést okozhat, ami kihat a vállalat termelékenységére és nyereségességére. Az Exchange 2010 új hatékonyságnövelő funkciói segítségével a felhasználók egyszerűbben rendszerezhetik és rangsorolhatják postaládájukban az üzeneteket.

 

Védelem és megfelelőség

Napjaink jogilag egyre nagyobb mértékben szabályozott környezetében alapvető fontosságúvá vált az üzleti adatok hatékony megőrzése. Ezek közé tartozik az e-mail is, amely igen rövid idő alatt a legfőbb adatforrásává vált a jogi betekintési eljárásoknak és egyéb megfelelőségi vizsgálatoknak.
Az e-mailek szabályozási előírásoknak megfelelő kezelése azonban jelentős kihívás elé állította a szervezetek többségét. A problémát az okozza, hogy amint az e-mailek mennyisége túllépi a postaláda tárolási küszöbét, a felhasználóknak az esetek többségében PST-fájlként (személyes tárolófájlként) át kell helyezniük leveleiket a levelezési kiszolgálókról asztali vagy hordozható számítógépeikre. Az ily módon elkülönített e-mailek megfelelőségi követelményeket kielégítő kezelése és keresése nehezebbé válik.
A PST-fájlok használatával kapcsolatos probléma megoldása és az előírások betartásával járó terhek csökkentése érdekében az Exchange 2010 olyan új, integrált e-mail archiválási és adatmegőrzési funkciókat biztosít, mint például a részletesen szabályozható, több postaládára kiterjedő keresés és az azonnali jogi célú mentesítés. Mindez az Exchange tárolási architektúrájának rugalmasságával ötvözve azt eredményezi, hogy a vállalat adatai ellenőrizhetőbbé, a felhasználók postaládákkal végzett mindennapi munkája pedig zavartalanabbá válik.
Funkcióleírások

 

Mobil eszközök

Elfoglaltság megtekintése:
Az Exchange ActiveSync már azt is lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy megtekintsék egy adott partner naptári elérhetőségét. A partnereik névjegyében megjelenő elfoglaltsági adatokból a felhasználók pontosan láthatják, hogy az egyes személyek mikor érhetők el telefonon, vagy mikor hívhatók meg egy értekezletre.
 
Becenév-gyorsítótár:
A legutóbbi címzettek e-mail címének tárolásával a becenév-gyorsítótár megkönnyíti a felhasználók számára az e-mail címek megadását: új cím beírásakor megjelenik a javasolt nevek listája. Ez az adatokkal automatikusan kitöltött lista úgy szűkül, ahogy a felhasználó egyre több betűt ír be a címzett nevéből, és kombinált gyorsítótárként tartalmazza az Outlook Web Access és az Outlook Mobile alkalmazásból elküldött legutóbbi e-mailek címzettjeit is.
 
SMS-szinkronizálás:
Az Exchange ActiveSync technológia már szöveges SMS-üzenetek küldését és fogadását is lehetővé teszi az Outlook és az Outlook Web Access alkalmazásban. A felhasználó mobil eszközére beérkező azon üzenetek, amelyeket az EAS protokoll használatával küldtek el, az SMS-üzenetek szokásos mappájában és a beérkezett e-mailek között egyaránt megtalálhatók.
 
Válasz állapota:
Az ikon frissítése segít választ adni a „Kezeltem már ezt az e-mailt?” kérdésre. Mostantól elég az eszközön lévő ikonra pillantania, és máris megtudhatja, hogy válaszolt-e egy adott e-mailre, vagy továbbította-e azt, még abban az esetben is, ha a választ az Outlook programból küldte.

 

Üzemeltetés

Szerepkörfüggő hozzáférés-szabályozás:
Az Exchange 2010 verzióban az Exchange felügyeleti konzol távoli PowerShell technológiája segítségével a rendszergazdák a szervezet igényei szerint, szabályozott módon ruházhatnak át feladatokat a megfelelő felhasználókra. Egyszerűen létrehozhatók speciális szerepkörök az egységes üzenetkezeléssel foglalkozó személyek, az informatikai ügyfélszolgálat munkatársai, valamint az Exchange-kiszolgálók rendszergazdái számára, ami jelentősen megkönnyíti az Exchange üzemeltetését.
 
Exchange-vezérlőpult:
Az új önkiszolgáló funkciók egy webes felügyeleti portálon keresztül érhetők el, így a felhasználók maguk is elvégezhetik a leggyakoribb feladatokat az ügyfélszolgálat segítsége nélkül. Az önkiszolgálási lehetőség révén a felhasználók hatékonyabban végezhetik munkájukat, az informatikai személyzet pedig az értékesebb feladatokra összpontosíthat, miközben a támogatás költségei is csökkennek.
 
Moderált terjesztési csoportok:
Lehetőség van arra, hogy egy terjesztési csoport részére küldött üzenetek ellenőrzésével moderátort bízzanak meg. A terjesztési csoport címére bárki küldhet e-mailt, az üzenet kézbesítése előtt azonban egy moderátor általi ellenőrzés és jóváhagyás szükséges. A funkció segítségével megakadályozható, hogy bárki is nem megfelelő tartalmú vagy időpocsékoló üzeneteket küldjön nagyobb célközönségnek.
 
Üzenetek nyomon követése:
A felhasználók webes felületen keresztül ellenőrizhetik az általuk elküldött üzenetek kézbesítési igazolásait, ezáltal megszűnik az ügyfélszolgálatra befutó hívások egyik leggyakoribb kiváltó oka.
 
 

Magas rendelkezésre állás és vészhelyreállítás

 
Magas rendelkezésre állású adatbáziscsoport:
Olyan postaláda-kiszolgálók csoportja, amelyek folyamatos replikáció segítségével biztosítják az automatikus helyreállítást lemez-, kiszolgáló- és adatközponthibák esetén.
 
Adatbázisszintű feladatátvétel:
Az Exchange Server magas rendelkezésre állású adatbáziscsoportjai adatbázisszintű automatikus feladatátvételt tesznek lehetővé a hagyományos fürtözés bonyolultsága nélkül. Egy adatbázisszintű üzemzavar, például egy lemezhiba, már nem érint minden felhasználót az adott kiszolgálón. Mivel nincs többé szoros kapcsolat az adatbázisok és a kiszolgálók között, könnyen lehet váltani az adatbázispéldányok között a lemezek meghibásodása esetén. Ez a változás, amelyhez gyorsabb feladatátvételi idő (30 másodperc) társul, összességében jelentős mértékben megnöveli a hasznos üzemidőt a szervezeteknél.
 
Fejlettebb helyreállítás teljes telephelykiesés esetén:
Az Exchange Server magas rendelkezésre állású adatbáziscsoportjai megkönnyítik egy telephely teljes kiesése esetén a működés helyreállítását azzal, hogy egy másik helyszínen történő feladatátvétel érdekében leegyszerűsítik az adatreplikáció több adatközpontra történő kiterjesztését. A naplófájlok tömörítése csökkenti az átviteli időt és a hálózat sávszélesség-terhelését.
 
Egyszerűbb üzembe helyezés:
A rendszergazdák a kezdeti üzembe helyezés után később magas rendelkezésre állást biztosító lehetőségekkel bővíthetik az Exchange-környezetet anélkül, hogy újra kellene telepíteniük a kiszolgálókat. A kisebb szervezetek olyan egyszerű, két kiszolgálóból álló konfigurációt helyezhetnek üzembe, ami biztosítja a postaládaadatok, valamint az ügyfélelérési kiszolgálói és az elosztó továbbító kiszolgálói szerepkör teljes redundanciáját. E változásoknak köszönhetően a magas rendelkezésre állás azon szervezetek számára is elérhetővé válik, amelyeknél korábban ez kivitelezhetetlen volt.
 
Integrált fürtkezelés:
Az Exchange Server magas rendelkezésre állású adatbáziscsoportjai automatikus feladatátvételt tesznek lehetővé a hagyományos fürtözés bonyolultsága nélkül. A Windows megbízható fürtkezelési funkciói beépültek az Exchange rendszerbe, működésük pedig teljesen transzparens a rendszergazdák számára. A rendszergazdák már a fürtkezelési fogalmak elsajátítása és külön felügyeleti eszközök használata nélkül is biztosíthatják a maximális, nagyvállalati kategóriájú hasznos üzemidőt.
 
Biztonsági másolat nélküli támogatás:
Az Exchange Server magas rendelkezésre állású adatbáziscsoportokra épülő architektúrája lehetővé teszi a naplófájlok lejátszásának késleltetését, így a rendszergazdák szalagra történő mentés nélkül is elvégezhetik az időpont szerinti helyreállítási műveleteket. A szervezetek a szalagos biztonsági mentések helyett saját magas rendelkezésre állású infrastruktúrájuk segítségével hajthatják végre a meghibásodások utáni helyreállítást, ami jelentősen csökkentheti működési költségeiket.
 
Önhelyreállító továbbítás:
Az Exchange Server 2010 rendszer továbbítókiszolgálói beépített védelemmel rendelkeznek az üzenetsorok lemez- vagy kiszolgálóhiba miatti elvesztésével szemben. A kiszolgálók minden e-mailről megőriznek egy „árnyékmásolatot”, miután továbbították az e-mailt a szervezeten belül a következő ugrásnak. Ha a következő ugrás sikertelen, és nem érkezik jelentés a sikeres kézbesítésről, a rendszer újra elküldi az üzenetet egy másik útvonalon.
 
Online postaláda-áthelyezés:
A rendszergazdák anélkül helyezhetik át a postaládákat az adatbázisok között, hogy ehhez meg kellene szakítaniuk a felhasználók kapcsolatát. A felhasználók az áthelyezés közben is kapcsolódhatnak postaládájukhoz, valamint küldhetnek és fogadhatnak e-maileket. Ennek a rugalmasságnak köszönhetően a rendszergazdák az éjjeli órák vagy a hétvégek helyett munkaidőben is elvégezhetik a rendszer-karbantartási feladatokat.

 

Licencelési lehetőségek

Az Exchange Server 2010 telepítéséhez és használatához több licenctípussal kell rendelkezni. Első ezek közül az Exchange Server licenc, melyet a kiszolgálóra telepítünk. Rendelkezni kell a hozzáférést biztosító kliens (az Exchange esetében az Outlook) licencével, illetve felhasználónként vagy eszközönként hozzáférési licenceket (CAL) kell vásárolni.
 
 
Exchange Server 2010 licenctípusok
Szolgáltatás Exchange 2010 Standard Exchange 2010 Enterprise
Mailbox adatbázisok száma 1-5 6-100
Szerep alapú hozzáférés Igen Igen
Adatbázis storage limit 16TB 16TB
Remote Powershell Igen Igen
Postafiók online mozgatása Igen Igen
Web alapú adminisztráció Igen Igen
 
Exchange Server 2010 Hozzáférési licenc (CAL) típusok
Feature Standard CAL Enterprise CAL Std. + Ent. CAL
E-mail, naptár, névjegyek, feladatok Igen   Igen
Outlook Web App (Internet Explorer, Firefox, and Safari support) Igen   Igen
Exchange ActiveSync Mobile Access Igen   Igen
Gazdag Outlook felhasználói élmény, üzenetküldési tippek és beszélgetés nézet Igen   Igen
Szerep alapú adminisztráció Igen   Igen
Azonnali üzenetek, SMS küldés/fogadás, RSS integráció Igen   Igen
Federált naptár megosztás Igen   Igen
Exchange ActiveSync Mobile Management Policies Standard Advanced Összes
Naplózás Adatbázis alapú Felhasználó/terjesztési lista alapú Összes
Integrált hangposta Nem Igen Igen
Megtartási szabályok Alapértelmezett Egyéni Összes
Integrált Archive postafiók Nem Igen Igen
Keresés postafiókok szintjén Nem Igen Igen
Information Protection & Control (IPC): naplózási titkosítás, transzport védelmi szabályok, Outlook protection rules, IRM Search, and Legal Hold Nem Igen Igen
 

További információért a termékről kattintson ide! (ugrás a Microsoft angol nyelvű oldalára)

PDF formátum!

Ajánlatkéréssel, kérdéssel kapcsolatban forduljon hozzánk bizalommal!



<< Vissza

AI.Mesteréges Intelligencia IBM alapokon.
Aki kimarad, lemarad…


CSINFO Partner nap
20224.04.11. csütörtök
9,00-14,00 óráig
Helyszín: Teatro di Fragola
1137 Budapest, Újpest rakpart 5.

IBM FlashSystem

Innováció a tároló technológiában

Az IBM FlashSystem újradefiniálja az adatközpont határait.

Csatlakozzon az IBM csapatához a TheCube eseményen, április 25-én, ahol többet megtudhat a Storage jövőjéről.

Regisztrálj itt:

https://ibm.biz/BdmHEP


IBM FlashSystem tárolók

IBM FlashSystem® Cyber Vault

A hagyományos tárolókhoz képest

- Nagyságrendi teljesítményfelvét csökkentés 
- Nagységrendi válaszidő csökkenés 
- Nagyságrendi átviteli sebesség növekedés
- Beépített tikosítás
- Nem módosítható adattárolás

ibm Lenovo VMWare Veeam Office365
English version

Copyright © 2012 C.S. Informatikai Rendszerek Kft. Minden jog fenntartva.