Windows 2012 szerver

A Windows Server 2012 változatai

Jelentősen egyszerűsödött a Windows Server 2012 licencelése, ami elsőként az elérhető termékváltozatok számának csökkenésében érhető tetten. Megszűnt a korábbi verziókban megismert Enterprise, Web és HPC változat, valamint a Small Business Server termékcsalád is. A Windows Server 2012 négyféle változatban érhető el: ezek a Datacenter, a Standard, az Essentials és a Foundation változatok.
 
A Windows Server 2012 Essentials és a Foundation kifejezetten kisvállalatok számára lettek kialakítva, ezért kedvező áron, ámde korlátozott funkcionalitással érhetőek el. A Windows Server 2012 Essentials a korábbi Small Business Server 2011 Essentials utóda, viszont a Small Business Server Standard és Premium változatok esetében (amik beépítetten tartalmaztak Exchange Servert, illetve a Premium az SQL Servert is) nem készült már 2012-es, új változat.
 
A Windows Server 2012 Standard és Datacenter változatok a termék összes képességével rendelkeznek, a Standard most már az összes, korábban Enterprise változatban elérhető funkciót is megkapta. Mindkettő egyaránt processzor + CAL alapon licencelhető (a magok számától függetlenül), és egy szerverlicenc két processzorra elegendő. Amennyiben kettőnél több processzor található meg egy adott szerverben, akkor valamennyi processzort le kell licencelni Windows Server licencekkel. Két processzor esetében egy, négy processzor esetében kettő, hat processzor esetén három Windows Server licencre lesz szükség.
 
A legfontosabb különbség a Standard és a Datacenter változat között a futtatható Windows Server virtuális gépek számában található. A Standard változat kettő, a Datacenter változat korlátlan virtuális gép futtatására ad lehetőséget. Csakúgy, mint a processzorok esetében, ha Windows Server 2012 Standarddal rendelkezünk, akkor kettőnél több virtuális gép futtatása esetén további Windows Server 2012 Standard licenceket szükséges az adott hardverhez rendelni. Két virtuális gépnél összesen egy, négy virtuális gépnél kettő, hat virtuális gépnél pedig három Windows Server 2012 Standard licencre lesz szükség.

 

 

Ügyfél-hozzáférési licencek (CAL-ok)

A Windows Server 2012 haszálatához szükség van ügyfél-hozzáférési licencekre (Client Access License = CAL) is minden olyan eszközre vagy felhasználóra, akik a Windows Server 2012 bármely funkcióját igénybe veszik. Ez alól kivétel a webszerver funkció, ahol a Windows Server 2012 esetében akár anonim, akár autentikált felhasználókat szolgálunk ki, már nem szükséges CAL-okkal rendelkeznünk. Nem csak akkor szükséges CAL-lal rendelkeznünk, ha használunk Active Directory címtárat, és az adott eszköz vagy felhasználó benne is van a címtárban: a CAL-ra az Active Directorytól függetlenül, a szerverfunkciók használata miatt szükség van.

 

Az Essentials és a Foundation kiadásoknál a CAL-ok már a termék szerves részét képezik, de Standard és Datacenter verzióknál ezzel is külön foglalkozni kell. A Windows Server CAL-ok egy adott Windows Server verzióhoz tartoznak, így nem csak a szerverből, hanem a CAL-okból is friss verziójúval kell rendelkeznünk ahhoz, hogy az új funkciókat és az új operációs rendszert használhassuk. Ez azt jelenti, hogy a Windows Server 2008 és 2008 R2 CAL-ok megléte nem elegendő ahhoz, hogy Windows Server 2012-es szervereket használjunk, ahhoz Windows Server 2012-es CAL-ra lesz szükség.



A különböző kiadások összehasonlítása:
Termékváltozat WS2012
Datacenter
WS2012
Standard
WS2012
Essentials
WS2012 Foundation
Felhasználási terület Nagy sűrűségű virtualizáláshoz Alacsony sűrűségű virtualizáláshoz, vagy fizikai gépekhez Felhővel összekapcsolt kisvállalati szerver Irodai szerver mikrovállalkozások számára
Lefedett processzorok száma 2 processzor 2 processzor 1 szerver és legfeljebb 2 processzor 1 szerver és legfeljebb 1 processzor
Virtualizációs jogok Korlátlan virtuális gép 2 virtuális gép Virtuális környezetben futtatható, de gazdagép nem lehet Nem virtualizálható és nem lehet gazdagép sem
Maximum felhasználók száma Korlátlan
(CAL függvénye)
Korlátlan
(CAL függvénye)
25, a CAL-okat a szerverlicence tartalmazza 15, a CAL-okat a szerver licence tartalmazza
Funkcionalitás Teljes Teljes Korlátozott Korlátozott
 

Szerepkörök összehasonlítása:
Server role Datacenter
Standard
Essentials Foundation
AD Certificate Services korlátlan Konfigurálva1 Limitált1
AD Domain Services korlátlan Konfigurálva2 igen3
AD Federation Services korlátlan igen igen
AD Lightweight Directory Services korlátlan igen igen
AD RMS4 korlátlan igen igen
Application Server korlátlan igen igen
DHCP Server korlátlan igen igen
DNS Server korlátlan Konfigurálva igen
Fax Server korlátlan igen igen
File Services korlátlan Konfigurálva5 Limitált5
Hyper-V korlátlan Nem támogatott Nem támogatott
Network Policy & Access Services korlátlan Konfigurálva Limitált
Print & Doc Services korlátlan igen igen
Remote Access korlátlan Konfigurálva6 Limitált6
Remote Desktop Services7 korlátlan Konfigurálva8 Limitált9
UDDI Services korlátlan igen igen
Web Server (IIS) korlátlan igen igen
Windows Deploy Services korlátlan igen igen
Windows Server Update Services (WSUS) korlátlan Nem támogatott Nem támogatott
 
AD= Active Directory; RMS = Rights Management Service; DNS = Domain Name System
 
1 Korlátozott hitelesítésszolgáltatók létrehozása - Más Active Directory tanúsítvány szolgáltatást nem tartalmaz. (Network Device Enrollment Services, Online Responder Service). További információt az ADCS szerepkör dokumentációjában talál a TechNet oldalán.
2 Az erdő és domain legfelső szintjén kell álljon és rendelkeznie kell az összes FSMO szerepkörrel.
3 Ha az ADDS szerepkör telepítve van, az erdő és domain legfelső szintjén kell álljon és rendelkeznie kell az összes FSMO szerepkörrel.
4 További AD RMS CAL szükségesek a hozzáféréshez.
5 Az adat de-duplikáció szolgáltatás nem elérhető.
6 Maximum 50 RRAS, 10 IAS kapcsolat; a DirectAccess és a VPN támogatott.
7 További RDS CAL –ok szükségesek a hozzáféréshez, kivétel az Essential kiadás Remote Web Access funkció használata esetén.
8 Csak az RD átjáró szerepkör szolgáltatás van telepítve és konfigurálva, egyéb RDS szerepköri funkciók, mint az RD Session Host, nem támogatott.
9 Maximum 50 Távoli asztali kapcsolat engedélyezett.


További információért a termékről kattintson ide! (ugrás a Microsoft angol nyelvű oldalára)

Ajánlatkéréssel, kérdéssel kapcsolatban forduljon hozzánk bizalommal!

<< Vissza

AI.Mesteréges Intelligencia IBM alapokon.
Aki kimarad, lemarad…


CSINFO Partner nap
20224.04.11. csütörtök
9,00-14,00 óráig
Helyszín: Teatro di Fragola
1137 Budapest, Újpest rakpart 5.

IBM FlashSystem tárolók

IBM FlashSystem® Cyber Vault

A hagyományos tárolókhoz képest

- Nagyságrendi teljesítményfelvét csökkentés 
- Nagységrendi válaszidő csökkenés 
- Nagyságrendi átviteli sebesség növekedés
- Beépített tikosítás
- Nem módosítható adattárolás

 

VSphere 6.5, 6.7 általános támogatás vége.


- Támogatás vége: 2022.10.15
- Nincs több:
new hardware support,
server/client/guest OS updates, new security patches, or bug fixes
- Technical support vége: 2023.11.15
ibm Lenovo VMWare Veeam Office365
English version

Copyright © 2012 C.S. Informatikai Rendszerek Kft. Minden jog fenntartva.