Microsoft RDS

Hiába is keresünk a Windows Server 2008 R2-ben Terminal Services szolgáltatásokat. Nem tűntek el, csak átalakultak: a szolgáltatás új neve Remote Desktop Services (RDS). Azért lett átnevezve a termék, mert a funkcionalitás lényegesen megváltozott, de a legfontosabb az, hogy számos új szolgáltatással is bővült. Már maga a névválasztás is utal a szolgáltatás új képességeire: olyan eszközök és funkciók kerültek bele, amelyek forradalmian értelmezik újra a munkaállomásokról távolról elérhető eszközöket, erőforrásokat.

A jó IT infrastruktúra és az általa nyújtott szolgáltatások elsősorban az üzleti igényeket elégítik ki, de ezzel összecsengő igény, vagyis szinte ugyanilyen fontos az is, hogy a felhasználói igényeket is a lehető legjobban ki tudjuk szolgálni. Melyek azok az igények, amelyek a leggyakrabban jelentkeznek akkor, amikor a felhasználók távolról is szeretnének dolgozni?
 

 • Ugyanazt a funkcionalitású és minőségű munkakörnyezetet érhesse el, bármikor, bárhonnan is jelentkezik be.
 • Bárhol jár is a vállalaton kívül, ugyanazokat az erőforrásokat érje el, mintha a saját asztalánál ülne.
 • A felhasználó eszközei meghibásodása miatt a lehető legkisebb kieséseket legyen kénytelen elviselni.

Ezeket az igényeket kielégíteni Terminal Server-rel nem igazán lehet. Ehhez ugyanis arra lenne szükség, hogy a felhasználó munkaállomásán és a Terminal Server-en is ugyanazok a környezeti beállítások, és ugyanolyan konfigurációjú alkalmazások legyenek elérhetők. A Windows 7 és a Windows Server 2008 R2 változást, sőt szinergiát hoz ebbe a környezetbe: mivel kernelverzióik megegyeznek, ezért ugyanúgy kezelik a felhasználói környezet beállításait, egyformán telepítik és konfigurálják az alkalmazásokat.

Mire tudjuk felhasználni ezt a tulajdonságot? Mivel a Windows Server 2008 R2 át tudja venni a Windows 7 munkaállomástól a felhasználói munkakörnyezet megjelenítési és üzemeltetési feladatait, így a felhasználó függetleníthető a régi munkakörnyezetétől, így a munkaállomása állapotmentes (stateless) lesz. Ez azt jelenti, hogy a felhasználó a munkája során létrehozott fájlok, környezeti beállítások nem(csak) a munkaállomáson lesznek elérhetők, hanem valamilyen központi tárolón is, ahonnan bármikor elérhetők, és máshol is felhasználhatók. Ezek az adatok rávehetők arra is, hogy nemcsak munkaállomáson, hanem RDS kiszolgálón is elérhetőek legyenek.

A munkakörnyezet felépítését alapvetően 3 dolog befolyásolja, ezek mindegyike központilag tárolható:

 • A felhasználói profilban tárolt adatok: dokumentumok, személyes adatok, amelyek mappaátirányítással a központi fájlkiszolgálón tárolhatók
 • A felhasználó által használt alkalmazások: virtuális alkalmazások (App-V) használatával ugyanaz a virtuális alkalmazás elérhető a Windows 7-en és az RDS kiszolgálón egyaránt (a kernelverziók egyezősége miatt)
 • A felhasználói környezet beállításai: a csoportházirend beállításai ugyanúgy értékelődnek ki és jutnak érvényre a Windows 7-en, mint az RDS kiszolgálón, tehát ugyanazokat a beállításokat kapjuk meg mind a két környezetben

A fenti megállapításokat figyelembe véve mindegy, hogy a saját fizikai munkaállomásunkon, egy virtuális munkaállomáson vagy az RDS kiszolgálón jelentkezünk be: ugyanazt a felhasználói élményt és munkakörnyezetet kapjuk mindegyik helyen.

A vándorló profil és a mappaátirányítások valósítják meg azt, hogy ugyanazok az adatok legyenek elérhetők RDS-en, mint Windows 7-en.

 • A Session Desktop nyújtja a klasszikus terminal services szolgáltatást, amely a Windows Server 2008 R2 felületén biztosítja a felhasználó számára a munkavégzést. Funkcionalitása kiegészül azzal, hogy nemcsak a Session Desktopra telepített alkalmazások érhetők el, hanem a felhasználónak publikált virtuális alkalmazások is.
 • A Virtual Desktop (VDI) Hyper-V környezeten futtatott virtuális operációs rendszer (Windows 7) konzoljához való hozzáférést biztosít. A VDI-on elérhetővé tehetők a profiladatok, az átirányított mappák tartalmai és a felhasználó számára publikált virtuális alkalmazások is.
 • A RemoteApp feladata, hogy egy közös felületről (akár weben keresztül is) elérhetővé tegye azokat a virtuális alkalmazásokat, Session Desktop és VDI hozzáféréseket, amelyekhez a felhasználónak joga van.
 • A teljes környezet működését, a virtuális alkalmazások és munkaállomások életciklusának kezelését a Microsoft System Center termékei, az Application Virtualization (App-V), a Virtual Machine Manager (Hyper-V és VDI), Configurations Manager (App-V alkalmazásterítés) és az Operations Manager (rendszerfelügyelet) támogatják.
 • A környezet RDP 7 protokollon keresztül érhető el, amelyet egyelőre csak a Windows 7 és a Windows Server 2008 R2 támogat.

 
 

Cyber Resilience
Hogyan tegyük ellenállóvá az IT rendszereinket?


CSINFO Partner nap
2023.10.05. csütörtök
9,00-14,00 óráig
Helyszín: Teatro di Fragola
1137 Budapest, Újpest rakpart 5.

IBM FlashSystem tárolók

IBM FlashSystem® Cyber Vault

A hagyományos tárolókhoz képest

- Nagyságrendi teljesítményfelvét csökkentés 
- Nagységrendi válaszidő csökkenés 
- Nagyságrendi átviteli sebesség növekedés
- Beépített tikosítás
- Nem módosítható adattárolás

 

VSphere 6.5, 6.7 általános támogatás vége.


- Támogatás vége: 2022.10.15
- Nincs több:
new hardware support,
server/client/guest OS updates, new security patches, or bug fixes
- Technical support vége: 2023.11.15
ibm Lenovo VMWare Veeam Office365
OldaltérképJogi nyilatkozat English version

Copyright © 2012 C.S. Informatikai Rendszerek Kft. Minden jog fenntartva. | Honlap és webáruházfejlesztés: www.radirsoft.hu