IBM Tároló technológia

 

IBM FS5200

Amennyiben egy cég úgy dönt, hogy szakít a hagyományos, önálló szerverekbe épített, elszigetelt tárolóterületek alkalmazásával és valamilyen korszerű, gazdaságos, magas rendelkezésre állást és hatékonyabb üzemetetés biztosító központosított tároló megoldásra vált úgy két fő irányvonal közül választhat.

Az irányvonalak képviselői között már-már vallásháború dúl, mert mindenki esküszik a maga megoldásának igazára. Ezt az ellentétet látszik oldani az, hogy sorra jelennek meg a gyártók olyan megoldásokkal amik mind a két elgondolást magukba integrálják. Ezeknél a változatoknál azonban fontos szemelőt tartani, hogy az adott gyártó Blokk szintű SAN tárolóját tette képessé NAS megoldások kiszolgálására vagy fordítva.

A SAN (blokk) típusú tárolók tipikus képviselője az IBM DS3000 és DS5000 sorozata valamint a IBM StorWize V7000, míg a NAS ellenfelek egyik kiemelkedő képviselője  a  NetApp. Az IBM is forgalmazza a NetApp NAS termékeit N series néven, mint OEM partner, de ez az irányvonal az IBM StorWize V7000 Unified tárolójának megjelenésével erőteljesen háttérbe szorult.

Az IBM StorWize V7000 Unified tipikus példája annak, amikor egy professzionális blokk szintű SAN tároló kiegészül NAS funkciókkal is.
 

Előnyök a lokális tárolókkal szemben:

 • Mind a két technológiának nagy előnye a lokális tárolással szemben, hogy támogatja a Cluster megoldásokat azzal, hogy adott tárolóterületet több szerver is elérhet.
 • Dinamikusan, és rugalmasan osztható az adatterület a szerverek között. Adott szerver meghibásodása esetén a tárolóterület könnyedén átkapcsolható egy másik működő szerverhez.
 • Lehetőséget nyújt a Deduplikáció, a Thin Provisioning, a Clone és Snap Shot megoldások hatékony alkalmazására.

SAN (Blokk) tárolók:

A SAN (Blokk) típusú tárolók a lokális diszkek SCSI protokollját használják valamilyen speciális megoldást alkalmazva a diszk tömbökön (RAID) lévő LUN-ok elérésére. Az SCSI alacsony távolsági korlátait 2-5m úgy lépik át, hogy az SCSI csomagokat beültetik valamilyen távolságot tűrő protokollba mint például az FC vagy az Ethernet (ebből lesz az ISCSI) ezáltal megnövelve az áthidalható távolságot 100 méterre (ISCSI) vagy akár 300Km-re is (FC).  A hálózat sebessége FC esetén 1,2,4,8 vagy 16 Gb, ISCSI esetén az Ethernet hálózattól függően 1GB vagy 10GB. FC esetében még fontos megemlíteni, hogy a hálózat késleltetése nagyságrendekkel kisebb, mint az Ethernet hálózat esetében,  ami  tároló hozzáférésnél igen erős szempont lehet.

Előnyök: 

 • Az SCSI technológiában megszokott fogalmakat használva a szerverek továbbra is alacsony, hardver közeli (Blokk) szinten érik el a hozzájuk rendelt tárolóterületet (LUN-ok) csak már nem a beléjük épített diszkekről, hanem a tőlük akár 300 Km-re lévő központi tárolóról.
 • A szerverek ezen a központi, magas rendelkezésre állású (minden elemében redundáns és menet közben cserélhető) tárolón kialakított RAID tömbön kapnak egy számukra kiosztott területet (LUN-t) .
 • A blokk szintű hozzáférésből és a közvetítő protokollok sebességéből adódóan ez a megoldás nagy árviteli sebességet, megbízható működést, valamint hiba esetén gyors átkapcsolást tesz lehetővé (0,01-0,1 mp) a redundáns kontrollerek között.

Hátrányok: 

 • A hardver közeli megoldás miatt hátránya az alacsonyabb funkcionalitás a NAS megoldásokhoz képest. Mivel a tároló nem lát fel az állományok szintjére, ezáltal nem lehet vele közvetlen módon állományszintű műveleteket végrehajtani. Bár erre általában nincs is szükség, mert ezt magasabb infrastruktúra szinten például a VMware vagy az operációs rendszer szintjén lehet megtenni.
 • További hátránya még a megoldásnak, hogy speciális, dedikált eszközök kellenek a hálózat felépítésére ami megnöveli a költségeket, azonban ezek az eszközök nagy mértékben megnövelik az adatok biztonságos és gyors elérését.

NAS tárolók 

Ennél a megoldásnál a szerverek nem blokk, hanem állomány szinten férnek hozzá az adatokhoz, a tároló bele lát a fájlrendszerbe. Nem LUN-ok kerülnek kiosztásra, hanem könyvtárak és állományok. A hozzáférést is a SAN megoldásokhoz képest bonyolultabb jogosultság rendszer felügyeli. A tárolóterületet el lehet érni CIFS vagy NFS,  GPFS protokollokkal, általában ezeknél a protokolloknál  Ethernet hálózaton keresztül történik az adatterület elérése.

Előnyök: 

 • A megoldás előnyei közé tartozik, hogy nagyon könnyen integrálható a már meglévő hálózatba, nincs szükség speciális hálózati infrastruktúrára, ezáltal nagymértékben csökkenthető a bevezetés költsége.
 • Magas szoftveres támogatottság jellemzi ezt a tároló megoldást, bizonyos esetekben akár alkalmazás szintű mentés visszatöltés támogatás is megvásárolható hozzá.

Hátrányok: 

 • A funkcionalitásért azonban általában magas összegeket kérnek el a gyártók, a bonyolult szoftvermegoldások pedig erősen befolyásolják a tárolók elérési sebességét.
 • Tipikus probléma még az implementáció során, hogy költségtakarékossági okok miatt a hálózati forgalom és a tároló forgalom ugyan azon Ethernet eszközön folyik, ami kritikussá teszi az üzembiztonságot.
 • További hátrány még, hogy az átviteli sebesség az Ethernet hálózat késleltetése, illetve a hálózat sebessége (1GB illetve 10GB) miatt jóval alacsonyabb az FC megoldások átviteli sebességénél.
 • A magas szintű protokollok miatt, hiba esetén az átkapcsolási idő a tárolók kontrollerei között akár a 10-15másodpercet is meghaladhatja, amire az alkalmazásokat fel kell készíteni. 

SAN+NAS tárolók 

Tipikus példa erre az IBM saját fejlesztésű IBM StorWize V7000 Unified rendszere, ahol a professzionális V7000 Blokk szintű SAN tárolót kiegészítették egy két nodos Clusterrel ami támogatja a CIFS, NFS, FTP, http, GPFS eléréseket. További részletek itt.

További IBM tárolóeszközök között itt böngészhet!

 

AI.Mesteréges Intelligencia IBM alapokon.
Aki kimarad, lemarad…


CSINFO Partner nap
20224.04.11. csütörtök
9,00-14,00 óráig
Helyszín: Teatro di Fragola
1137 Budapest, Újpest rakpart 5.

IBM FlashSystem

Innováció a tároló technológiában

Az IBM FlashSystem újradefiniálja az adatközpont határait.

Csatlakozzon az IBM csapatához a TheCube eseményen, április 25-én, ahol többet megtudhat a Storage jövőjéről.

Regisztrálj itt:

https://ibm.biz/BdmHEP


IBM FlashSystem tárolók

IBM FlashSystem® Cyber Vault

A hagyományos tárolókhoz képest

- Nagyságrendi teljesítményfelvét csökkentés 
- Nagységrendi válaszidő csökkenés 
- Nagyságrendi átviteli sebesség növekedés
- Beépített tikosítás
- Nem módosítható adattárolás

ibm Lenovo VMWare Veeam Office365
English version

Copyright © 2012 C.S. Informatikai Rendszerek Kft. Minden jog fenntartva.