Szerverkonszolidáció

Amikor már a gépteremben a kábelezés áttekinthetetlenné, az egyedi szerverek felügyelete egyre bonyolultabbá, az energiafelhasználás követhetetlené kezd válni, előtérbe kerül a szerverkonszolidáció fogalma.

A cégek egyre növekvő szerverigénye egyre több energia és hely igényes szerver üzemeltetését teszi szükségessé. Gazdaságossági és ésszerűsítési okok miatt a hagyományos RACK-es szervereket célszerű lenne valamilyen hatékonyabb megoldással felváltani, ahol a szervereket még nagyobb integrációval még kisebb helyen még hatékonyabban üzemeltethetjük ugyan akkora számítási teljesítmény, de jóval alacsonyabb energiafelhasználás mellett. A szerver konszolidáció lényege, hogy kiemeljük a szerverből a hűtést, tápellátást, távfelügyeletet (management) és szerverek egy csoportjának központilag oldjuk meg ezeket a feladatokat, ezáltal a szerverekben csak a CPU, a RAM és az adatkapcsolatért felelős komponensek maradnak amik nem tartalmaznak nagyméretű mechanikus alkatrészeket, így ezek a szerverek tovább kicsinyíthetőek, integrálhatóak. Ilyen integrációs megoldás példáúl az IBM Blade technológiája. 

A szerverkonszolidáció hatékonyságát tovább növelhetjük, ha egy tároló konszolidációval egybekötve valósítjuk meg. Erre az IBM két fő megoldáshalmazt kínál. Az egyik a kisvállalatok számára elérhető IBM Blade S keret ami a szerverek mellett központosított tárolókapacitást is biztosít egy kereten belül. A közép és nagyvállalatok számára az IBM valamely központi tároló megoldása teheti még hatékonyabbá a konszolidációt.

Egy példán keresztül bemutatva: tételezzük fel, hogy szükségünk van 14 darab új szerverre. Minden szerverben szükség van 2 ethernet portra a szerver szolgáltatásainak redundáns elérésére, 2 ethernet portra a redundáns menedzsment számára, 2 FC portra a redundáns központi tároló elérés miatt, és végül de nem utolsó sorban 2 darab tápkábelre a redundáns tápellátás biztosítására.

Gyors összeadás és szorzás alapján a 14 szerver hagyományos 1U-s komponensekből építkezve valamint az IBM Blade technológiáját alkalmazva az alábbi adatokat kapjuk
 

  Konszolidáció előtt Konszolidáció után
helyfoglalás 14U 7U
külső etherent csatlakozás 56 db 1GB uplink 2 db 1/10GB uplink
FC csatlakozás 28 db 2 db
Táp 28 db 4 db

               
   IBM BladeCenter S            IBM BladeCenter E      IBM BladeCenter H                   IBM Pure/Flex
 
        
 

Elköltöztünk!

Kedves Ügyfeleink és partnereink!

2020.10.15-től cégünk új telephelyre költözött.
Új címünk: 1021 Budapest Széher út 13/a I/6
Modosult adószámunk: 12383948-2-41
Új cégjegyzék szám: 01-09-374824

 

LENOVO (IBM) xSeries szerverek

  • A Lenovó megvásárolta az IBM System X, Flex, és hálózatos üzletágát!
  • 2015.01.01-től az IBM System X szerverek valamint a FLEX System Lenovo csatornán keresztül rendelhetőek

VMware vSphere Essentials Plus

  • Teljes virtualizációs megoldás kisvállalatok számára
  • vMotion,
  • VMware High Availability
  • VMware Data Recovery
Lenovo ibm VMWare Veeam Office365
OldaltérképJogi nyilatkozat English version

Copyright © 2012 C.S. Informatikai Rendszerek Kft. Minden jog fenntartva. | Honlap és webáruházfejlesztés: www.radirsoft.hu