Szerverkonszolidáció

Amikor már a gépteremben a kábelezés áttekinthetetlenné, az egyedi szerverek felügyelete egyre bonyolultabbá, az energiafelhasználás követhetetlené kezd válni, előtérbe kerül a szerverkonszolidáció fogalma.

A cégek egyre növekvő szerverigénye egyre több energia és hely igényes szerver üzemeltetését teszi szükségessé. Gazdaságossági és ésszerűsítési okok miatt a hagyományos RACK-es szervereket célszerű lenne valamilyen hatékonyabb megoldással felváltani, ahol a szervereket még nagyobb integrációval még kisebb helyen még hatékonyabban üzemeltethetjük ugyan akkora számítási teljesítmény, de jóval alacsonyabb energiafelhasználás mellett. A szerver konszolidáció lényege, hogy kiemeljük a szerverből a hűtést, tápellátást, távfelügyeletet (management) és szerverek egy csoportjának központilag oldjuk meg ezeket a feladatokat, ezáltal a szerverekben csak a CPU, a RAM és az adatkapcsolatért felelős komponensek maradnak amik nem tartalmaznak nagyméretű mechanikus alkatrészeket, így ezek a szerverek tovább kicsinyíthetőek, integrálhatóak. Ilyen integrációs megoldás példáúl az LENOVO Flex technológiája. 

A szerverkonszolidáció hatékonyságát tovább növelhetjük, ha egy tároló konszolidációval egybekötve valósítjuk meg. Erre az IBM két fő megoldáshalmazt kínál. Az egyik a kisvállalatok számára elérhető IBM Blade S keret ami a szerverek mellett központosított tárolókapacitást is biztosít egy kereten belül. A közép és nagyvállalatok számára az IBM valamely központi tároló megoldása teheti még hatékonyabbá a konszolidációt.

Egy példán keresztül bemutatva: tételezzük fel, hogy szükségünk van 14 darab új szerverre. Minden szerverben szükség van 2 ethernet portra a szerver szolgáltatásainak redundáns elérésére, 2 ethernet portra a redundáns menedzsment számára, 2 FC portra a redundáns központi tároló elérés miatt, és végül de nem utolsó sorban 2 darab tápkábelre a redundáns tápellátás biztosítására.

Gyors összeadás és szorzás alapján a 14 szerver hagyományos 1U-s komponensekből építkezve valamint az LENOVO Flex technológiáját alkalmazva az alábbi adatokat kapjuk
 

  Konszolidáció előtt Konszolidáció után
helyfoglalás 14U 10U
külső etherent csatlakozás 56 db 1GB uplink 2 db 1/10/25GB uplink
FC csatlakozás 28 db 2 db
Táp 28 db 6 dbNéhány példa a blade/flex termékekre:
               
Lenovo Flex System Enterprise Chassis
    


Blade center E keret* visszavont termékBlade center H keret* visszavont termék


 

AI.Mesteréges Intelligencia IBM alapokon.
Aki kimarad, lemarad…


CSINFO Partner nap
20224.04.11. csütörtök
9,00-14,00 óráig
Helyszín: Teatro di Fragola
1137 Budapest, Újpest rakpart 5.

IBM FlashSystem

Innováció a tároló technológiában

Az IBM FlashSystem újradefiniálja az adatközpont határait.

Csatlakozzon az IBM csapatához a TheCube eseményen, április 25-én, ahol többet megtudhat a Storage jövőjéről.

Regisztrálj itt:

https://ibm.biz/BdmHEP


IBM FlashSystem tárolók

IBM FlashSystem® Cyber Vault

A hagyományos tárolókhoz képest

- Nagyságrendi teljesítményfelvét csökkentés 
- Nagységrendi válaszidő csökkenés 
- Nagyságrendi átviteli sebesség növekedés
- Beépített tikosítás
- Nem módosítható adattárolás

ibm Lenovo VMWare Veeam Office365
English version

Copyright © 2012 C.S. Informatikai Rendszerek Kft. Minden jog fenntartva.