Virtualizáció

Mit lehet virtualizálni?

Komplett szervereket, munkaállomásokat, hardver eszközöket, programokat.

Hardver szinten tipikus példa a tárolók Thin provisioning képessége aminek a lényege, hogy a tárolóra kötött szerver  adott  tároló területet lát, valójában azonban a tárolón csak annyi terület van lefoglalva ami éppen aktuálisan adattal fel van töltve. Például egy Windows 2008 szervernek általában 40GB tároló területet adunk az operációs rendszer számára. A tároló ezt a 40GB-ot mutatja a szerver felé, valójában azonban csak a 2GB tárhely van foglalva, amit a 

szerver telepítésekor felmásol a rendszerkötetre. A fennmaradó 38GB terület szabadon kiosztható a többi szerver között.
Ethernet switchek esetén hasonló példa lehet a hardver virtualizációjára a VLAN, ahol egy porton keresztül akár több alhálózat is megjelenhet. Vagy a szerver virtualizáció, ahol egy fizikai szerveren akár több különböző operációs rendszer is futhat egy időben egymás mellet, de egymástól teljesen elszigetelten. Vagy itt van az alkalmazás virtualizáció, amikor egy központi operációs rendszeren akár 100 felhasználó is futtathatja az SAP klienst, az MS Office programcsomag összetevőit, vagy a levelező kliensét.

A virtualizáció hozománya a felhő alapú alkalmazások, illetve szolgáltatások megjelenése, ahol a virtualizációs technológiának köszönhetően a felhasználó, amikor megnyit egy MS Word, vagy Outlook alkalmazást, azt nem helyileg teszi a cég szerverein, hanem a Microsoft által biztosított MS Office 365 szolgáltatást használva, a világhálón keresztül valamelyik Microsoft adatközpontban futó szerverről.

Nem célunk a virtualizáció teljes palettáját lefedni. Cégünk jellemzően az Infrastruktúra elemek, tárolók, szerverek virtualizációval foglakozik,  e mellett az alkalmazás virtualizációból a központosított alkalmazás kiszolgálás, valamint VDI megoldások területén tud együttműködési lehetőséget biztosítani.

 

Miért jó virtualizálni?

A virtualizáció lényege, hogy megszabaduljunk a hardver adta kötöttségektől, illetve, hogy hardvereink kihasználtságát növeljük. A technológia nyújtotta előnyök közé tartozik a magas fokú rugalmasság, skálázhatóság. Ezen felül az egyes gyártók fizetős megoldásai magukban hordozzák a nagy rendelkezésre állás, a folyamatos üzem, illetve a háttér rendszerek gyors, egyszerű és rugalmas kialakításának lehetőségét is. Bizonyos további komponensek hatékony megoldást nyújthatnak a mentési megoldások támogatásához is.

A virtualizáció lehet szoftveres és hardveres megoldás. A hardveres megoldások körét már néhány szóban itt is megemlítettük, bővebben azonban a Megoldások menüpont alatt kerülnek részletezésre, az adott technológiához kötődve.

A virtualizáció szoftveres megoldása, amikor egy általános célú hardver eszközre egy közbenső, úgynevezett Hypervisor réteget beiktatva egy univerzális hardver felületet kapunk, ezáltal elfedjük a hardverünk speciális tulajdonságait. Ez a Hypervisor réteg teremt lehetőséget arra is, hogy egy fizikai hardveren több, az erőforrásokat hatékonyabban kihasználó virtuális környezet, például több Windows szerver 2008 példány fusson.

Amikor szervervásárlásra kerül a sor ma már nehéz olyan konfigurációt összeállítani ahol egy operációsrendszer és az azon futó alkalmazás optimálisan használná ki a rendelkezésre álló erőforrásokat. Célszerű elgondolkozni azon, hogy csekély többlet ráfordítással, kicsit több RAM-ot véve a gépbe egy ingyenes Hipervisort feltelepítve, megszabadulhatunk az operációs rendszer hardver specifikus telepítési nyűgjeitől, nem beszélve arról a mobilitásról amit a technológia nyújt abban az esetben, ha esetleges hardver meghibásodás, vagy költözés esetén egy másik, akár más gyártótól származó hardverre kell átmozgassuk a meglévő telepítésünket.

 

Szerver viztualizáció
VMware vSphare

Deszktop virtualizáció
VMware VDI, Microsoft RDS

 Alkalmazás virtualizáció
MS Office 365

 

Cyber Resilience
Hogyan tegyük ellenállóvá az IT rendszereinket?


CSINFO Partner nap
2023.10.05. csütörtök
9,00-14,00 óráig
Helyszín: Teatro di Fragola
1137 Budapest, Újpest rakpart 5.

IBM FlashSystem tárolók

IBM FlashSystem® Cyber Vault

A hagyományos tárolókhoz képest

- Nagyságrendi teljesítményfelvét csökkentés 
- Nagységrendi válaszidő csökkenés 
- Nagyságrendi átviteli sebesség növekedés
- Beépített tikosítás
- Nem módosítható adattárolás

 

VSphere 6.5, 6.7 általános támogatás vége.


- Támogatás vége: 2022.10.15
- Nincs több:
new hardware support,
server/client/guest OS updates, new security patches, or bug fixes
- Technical support vége: 2023.11.15
ibm Lenovo VMWare Veeam Office365
OldaltérképJogi nyilatkozat English version

Copyright © 2012 C.S. Informatikai Rendszerek Kft. Minden jog fenntartva. | Honlap és webáruházfejlesztés: www.radirsoft.hu