A termékek liszenszelésének menete

A VMware termékek licencelésének menete
 
Alapvetően három fajta licencelési módról beszélhetünk. Vannak standalone mintára, egyesével megvásárolható termékek, csomagban vásárolható termékek, valamint mennyiségi licencek. A cikk a mennyiségi licencek leírásával nem foglalkozik!
 
A standalone licencek minden támogatott szerverre feltelepíthetőek, a korábban meglévő memória korlátok (vRAM) megszűntek, egyedül a szerverben lévő processzorok száma határozza meg egy szerver licence igényét (a magok mennyisége nem számít). Egy licence, egy processzort fed le, így amennyiben 2db CPU-t tartalmaz a szerverünk, úgy 2db vSphere Enterprise vagy vSphere Enterprise Plus licence vásárlása szükséges! Az így licencelt szerverek az esetlegesen már meglévő vCenter Standard szerverrel felügyelhetőek, clusterbe tehetőek. Valamint minden licence vásárlása mellé minimum 1 éves basic support/subscription megvásárlása szükséges (2db vSphere Enterprise licenchez 2db 1éves basic support/subscription).
 
A csomagban vásárolható termékek leginkább a kis – és középvállalatok számára érhetik meg. Két fajta csomag áll rendelkezésre: Essentials Kit és Essentials Plus Kit. Ezek a csomagok maximum 3db szervert képesek lefedni, melyek maximum 2db CPU-t tartalmaznak (összesen 6db CPU, a magok száma ebben az esetben sem számít). A csomagban foglalt vCenter Foundation is maximum ezt a 3db szervert tudja majd felügyelni. Ahogy a standalone termékek esetében, itt is minden licence vásárlása mellé minimum 1 éves basic support/subscription megvásárlása szükséges (2db Essentials Kit mellé 2db 1éves basic support/subscription). Mivel a további bővíthetősége a clusternek ezzel a licence fajtával eléggé korlátozott lenne, a VMware piacra dobott úgynevezett Acceleration Kiteket, melyek alkalmazásával egy Essentials csomagot teljes értékű clusterré varázsolhatunk.
 
Acceleration Kitből három variáns közül választhatunk: Standard Acceleration Kit, Enterprise Acceleration Kit és Enterprise Plus Acceleration Kit. Ezeket a csomagokat kizárólag valamelyik Essentials csomag mellé tudjuk külön megvásárolni. Az Acceleration kit-el felbővített Essentials csomagok egyenértékűek a hagyományos standalone licencekkel lefedett környezettel, ugyanakkor ebből bővítő csomagból kizárólag 1db-ot vásárolhatnak a cégek telephelyenként. Az Acceleration Kitekhez szintén 1 éves basic support/subscription vásárlása szükséges.
 
Összefoglalva:
Standalone termékek korlátlan számban vásárolhatóak, 2db CPU-t tartalmazó szerver esetén szerverenként 2db licence kell!
 
Essentials csomagok szintén korlátlan számban vásárolhatóak. De 6 szerver esetén felügyelet szempontjából két külön szigetet kapunk (nincs lehetőség egy vCenter alól managelni). További „hátránya”, hogy a 3 szerver után a 4. már szintén „szigetként” fog funkcionálni, mivel a csomagban lévő vCenter Foundation nem tudja ezt felügyelni, függetlenül a negyedik szerverre vásárolt vSphere licence –től! Valamint a 3 Essentials licenccel rendelkező szervert se tudjuk felügyeltetni más vCenterrel!
 
Az Acceleration Kit –ekkel teljes értékűvé változtathatjuk meglévő essentials csomagunkat, így további szervereket vonhatunk a felügyelete alá, illetve felügyelhetjük más vCenter alól is. Ezt a csomagot ellenben kizárólag Essentials csomag mellé vásárolhatjuk és csak 1db –ot telepíthetünk telephelyenként.
 
 
Licencelési példa:
 
Rendelkezésünkre áll 3db szerver, szerverenként 2db cpu -val:
Essentials Plus Kit vásárlása esetén mind a 3 szerverünk licence megoldott és egyszerre felügyelhetjük őket a vCenter Foundation segítségével. Lehetőség lenne standalone licenceket vásárolni, de ebben az esetben közel 6,5x annyit kell fizetnünk, mivel 6db standalone és egy vCenter árát kell fizetnünk (az árak a termékek összehasonlítására szolgálnak, csupán a termékek közti árkülönbséget szemléltetik):
 
Essentials Plus Kit: ~3500 Tallér
 
vagy standalone licencekkel megoldva:
6db vSphere Enterprise Plus és a vCenter licence: 6x3500+4900=25900 Tallér
 
 
A meglévő clustert kibővítjük 2db szerverrel, szerverenként 2db cpu -val és szeretnénk az 5db szervert egy helyről felügyelni:
A meglévő Essentials Plus Kit csomagot fel kell bővíteni az Acceleration (Standard/Enterprise/Enterprise Plus) Kit licence valamelyikével, így a meglévő cluster teljes értékűvé válik. A 2db új szervert 4db standalone vSphere (Standard/Enterprise/Enterprise Plus) licencel tudjuk lefedni és behelyezni a meglévő cluster felügyelete alá.
Essentials Plus Kit + Standard Acceleration Kit + 4db vSphere Enterprise Plus: 3500+8800+4x3500=26300 Tallér
 
vagy standalone licencekkel megoldva:
10db vSphere Enterprise Plus és a vCenter licence: 10x3500+4900=39900 Tallér
 
Ajánlatkéréssel, kérdéssel kapcsolatban forduljon hozzánk bizalommal!



<< Vissza

AI.Mesteréges Intelligencia IBM alapokon.
Aki kimarad, lemarad…


CSINFO Partner nap
20224.04.11. csütörtök
9,00-14,00 óráig
Helyszín: Teatro di Fragola
1137 Budapest, Újpest rakpart 5.

IBM FlashSystem

Innováció a tároló technológiában

Az IBM FlashSystem újradefiniálja az adatközpont határait.

Csatlakozzon az IBM csapatához a TheCube eseményen, április 25-én, ahol többet megtudhat a Storage jövőjéről.

Regisztrálj itt:

https://ibm.biz/BdmHEP


IBM FlashSystem tárolók

IBM FlashSystem® Cyber Vault

A hagyományos tárolókhoz képest

- Nagyságrendi teljesítményfelvét csökkentés 
- Nagységrendi válaszidő csökkenés 
- Nagyságrendi átviteli sebesség növekedés
- Beépített tikosítás
- Nem módosítható adattárolás

ibm Lenovo VMWare Veeam Office365
English version

Copyright © 2012 C.S. Informatikai Rendszerek Kft. Minden jog fenntartva.